Thursday, May 13, 2010

donat

300gm tepung protin tinggi
200gm tepung protin rendah (superfine)
80gm gula kastor
11gm yis kering
secubit garam halus
70gm marjerin/mentega/shortening
1 biji telur gred A
150gm air sejuk
130gm susu sejat(sejuk)

cara membuatnya:
1.satukan tepung, gula, garam, marjerin, yis dan telur ke dalam mangkuk pengadun dan putar dengan kelajuan sederhana perlahan. kemudian tuangkan air yg dicampurkan dengan susu tadi.

2. tukar kelajuan dan putar selama 7 - 8 minit sehingga doh lembut dan tidak melekat.

3. masukkan dalam bekas tertutup, dan rehatkan selama 45 minit sehingga dia mengembang.

4. canaikan doh dan terap dengan acuan donat. kemudian rehatkan selama 15 minit supaya ia mengembang kali kedua.

5.panaskan kuali dan mengoreng.

No comments:

Post a Comment